Спортивне харчування від Українського та зарубіжних виробників
  • 066 310 33 98
  • 066 726 53 02
  • 096 115 05 84
  • 063 148 27 87
  • Замовити дзвінок

Скільки білка необхідно для засвоєння

Скільки білка необхідно для засвоєння

Скільки білка засвоюється за один прийом їжі і чи існує обмеження щодо його вживання? Це питання цікавить багатьох людей, які починають займатися спортом чи ведуть активний спосіб життя. Якщо Ви теж належите до цих категорій людей, то ця стаття буде корисною.

У суспільстві існує думка, що понад 30 г білка за раз вживати не можна, оскільки організм його не засвоїть. На чому базується даний факт і скільки насправді можна з'їсти білкової їжі за один прийом з максимальною користю для організму?

Як засвоюються білки

Білок у людському організмі виконує дві функції: він є головним матеріалом для «будівництва» клітин і тканин, і навіть служить своєрідним «постачальникам» в організм корисних речовини. Ссавці, серед яких і людина, повинні неодмінно отримувати протеїни, необхідні для росту м'язів і регенерації тканин організму. Однак, жоден тип білка, який отримується з їжею, не бере участь у процесах "будівництва" у незмінному вигляді.

Білки (протеїни), які потрапляють до організму з їжею, проходять досить складний процес до повного засвоювання. Так, у шлунково-кишковому тракті на білок впливають травні ферменти та розщеплюють його до амінокислот, які «доставляються» з кров'ю до внутрішніх органів, де формуються білкові молекули для будівництва клітин. При цьому протеїни розпадаються на складові, виділяючи при цьому енергію для підтримки життєдіяльності, а продукти їхнього розпаду виводяться з організму природним шляхом.

Як вживати білок

Перш за все варто відзначити, що при вживанні білкової їжі потрібно враховувати не тільки спосіб життя і потребу в білках, але і якість протеїнів, необхідних для розвитку м'язової маси. Так, при низькому вмісті амінокислот або їх відсутності протеїни вважаються малоцінними і тому такі продукти повинні вживатися в досить великій кількості. Білки тваринного походження відносяться до ряду повноцінних харчових продуктів та містять повний набір необхідних амінокислот.

Саме тому в раціоні харчування повинні бути присутніми білки тваринного походження, причому не менше 60-80%. Решту можна віднести під рослинні протеїни. Таке співвідношення білків є найоптимальнішим для прискореного зростання м'язів.

Як же вживати ці речовини і не ставити питання, чому не засвоюється білок?

Організм середньостатистичної людини «обробляє» 25-30 г білка за добу, тому можна зробити висновок, що потреба становить 37 г для чоловіків і 29 – для жінок. Більшість просто не засвоиться організмом.

Норми споживання для спортсменів мають зовсім інші показники. Так, для людини, яка займається бодібілдінгом, норма становить 1,5-2 грами на кілограм ваги. Саме така пропорція буде ідеальною для поповнення втрат під час тренувань, підтримки м'язових тканин та їхнього зростання.

Таким чином, можна вивести приблизний перелік продуктів, які мають оптимальний вміст білків:

Продукт

Склад білка в грамах

Сиворото протеин

65-80

Казеин

65-85

Мясо

14-20

Рыба

12-16

Яйца

10,8

Сыр

30,0

Молоко

5,0

Хлеб

5-10

Картопля

1,7

Квасоля

19,6

Соя

34,0

Горох

19,7

// // Онлайн курсы IT